Facebook paga una multimilionària multa pel cas de Cambridge Analytica




    Facebook s'ha vist implicada en un escàndol per filtrar les dades personals de milions d'usuaris de la xarxa social.

    Tot va començar el 2014, quan Aleksandr Kogan, un professor de psicologia, va desenvolupar una aplicació per predir la personalitat. Aquests programes estudien els interessos i actituds dels usuaris per predir què pot agradar. D'aquesta manera, els continguts i anuncis d'una web s'adapten a cada usuari.

    300.000 usuaris van accedir a descarregar-se aquesta app a canvi d’una petita suma de diners (2-5 dòlars). L'aplicació "thisisyourdigitallife" analitzava tots els seus Likes, comparticions, llocs visitats ...El problema és que el programa no només va recopilar les dades d'aquests 300.000 perfils (gent que havia accedit voluntàriament), sinó de tots els seus amics. En total, es van recollir dades personals de 87 milions de persones, la majoria dels quals sense permís.

    Aquest tipus d'informació és molt valuosa per a les empreses, perquè així poden saber què vol la gent, així que es van violar les normes de privacitat de Facebook i es va vendre les dades de milions de persones a Cambridge Analytica, una empresa d'anàlisi de dades.

    Els fets han sortit a la llum gràcies a un reportatge d'investigació dels diaris The New York Times i The Observer. Els periodistes van aconseguir parlar amb un dels treballadors de Cambridge Analytica, Christopher Wylie, que s'ha convertit en el talp d'aquesta història.

    La Comissió Federal de Comerç dels Estats Units (FTC, per les sigles en anglès) va ordenar a la xarxa social a pagar US $ 5.000 milions com a sanció per les males pràctiques en el maneig de la seguretat de les dades dels usuaris.

    A Facebook se l'acusa d'haver compartit de manera inadequada les dades d'usuaris amb la firma de consultoria política Cambridge Analytica. Es creu que la multa és la més gran que mai s'hagi imposat a qualsevol companyia per violar la privacitat dels consumidors.


Mark Zuckerberg, creador i president de Facebook

Video de més informació: Escándalo de Facebook

Fonts

https://www.lavanguardia.com/vida/junior-report/20180323/441868812905/escandalo-facebook-datos-usuarios-filtracion.html

https://www.bbc.com/mundo/noticias-49093124


Informen: Pilar Lechón, Isabel Miralpeix i Dani Ferrer.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Diferencies entre Realitat Augmentada i Realitat Virtual

Big Data & Internet Of Things